n

De Staat van het MKB

Het eerste grote project dat we met de Open Data API gerealiseerd hebben is de website De Staat van het MKB, in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De site is een initiatief van het CBS in opdracht van het Ministerie voor Economische Zaken. De Staat van het MKB werd gerealiseerd vanuit het idee dat bedrijfsleven, overheid en wetenschap gebaat zijn bij meer gedetailleerde kennis over het MKB, om hun beleid en dienstverlening aan het MKB te optimaliseren.
Het CBS vroeg The Brighthouse om de website en de visualisaties te ontwerpen en realiseren.

Wij hebben in samenwerking met de huisstijlcommissie en verantwoordelijken van de data met het CBS samen de grafieken ontworpen en een Angular website gebouwd. Deze is gekoppeld aan Wordpress als CMS zodat het CBS de content van de site volledig in eigen hand heeft.

Omdat er veel data en grafieken op basis van deze data ter beschikking gesteld worden, hebben we een uitgebreide zoekfunctie geïmplementeerd. Hiervoor hebben we Elasticsearch gebruikt. Aan de achterkant houden we zoekaanvragen vast, dit maakt het voor het CBS gemakkelijk om het gebruik van de website te onderzoeken.

Betrouwbaarheid van zo’n systeem is natuurlijk erg belangrijk. Wij monitoren daarom alle onderdelen van de website en worden actief door het systeem geïnformeerd als een onderdeel van de website niet werkt.

Fluctuatie van de omzet binnen het MKB door de jaren heen.

Verdeeling van de omzet per branche binnen de MKB

Winstgevendheid per brache in één oogopslag

Eén visualisatie 100 toepassingen

Alle informatie bij elkaar

Gewoon een plaatje en toch dynamisch

Visualisaties zijn bedoeld om een boodschap te communiceren. Hiervoor moeten ze in de eerste plaats de aandacht trekken en vervolgens zo duidelijk mogelijk de beoogde boodschap overbrengen.

Hoe interessanter de afbeelding, hoe groter de kans dat dit lukt. Livecharts worden geheel op maat ontworpen en gemaakt. Dit betekent dat er geen beperkingen zijn in hoe de afbeelding eruit komt te zien.

Als het kan worden getekend, dan kan het ook worden geprogrammeerd tot een Livechart. Je krijgt moderne, dynamische, aantrekkelijke visualisaties in jouw huisstijl die precies de boodschap overbrengen die je voor ogen hebt.

Bekijk de grafieken

Het belang van de sector

Brancheorganisaties voorzien hun achterban van relevante informatie over en voor hun leden en over de sector als geheel. Livecharts geven deze informatie op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier weer.

De website voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) laat zien hoe Livecharts de sector in een oogopslag in beeld kunnen brengen. Met een serie aantrekkelijke visualisaties wordt overtuigend getoond hoe de sector er vandaag voor staat.

Bekijk de grafieken

Het aantal arbeidsplaatsen in de vleessector wordt duidelijk getoond.

Hier wordt automatisch de nieuwste CBS data getoond.

Deze visualisatie maakt gebruik van eigen onderzoeksdata.

Data van het CBS, verwerkt in een visualisatie op maat.

Alle informatie bij elkaar

Omdat informatie over de sector vaak uit veel verschillende bronnen komt, kan het voor brancheorganisaties lastig zijn om deze bij elkaar te brengen in een overzichtelijk geheel. Dat is met Livecharts wél goed mogelijk. Data van het CBS, uit eigen onderzoek, excel-bestanden of andere bronnen brengen we moeiteloos bij elkaar in duidelijke en mooie visualisaties.

In één of meerdere visualisaties kunt u de staat van de sector helder in beeld brengen. Uw achterban ziet wat er speelt, en kan de informatie gebruiken om betere beslissingen voor hun bedrijf te nemen.

Bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging Hoveniers en Groenvoorzieners kunnen in het ondernemersdashboard zien wat de stand van zaken in de groensector is. Door gebruik te maken van CBS data én data uit eigen onderzoek kunnen krachtige visualisaties worden samengesteld die macro - en micro-informatie combineren en de staat van de branche voor alle ondernemers begrijpelijk in beeld brengen.

Bekijk het dashboard

Één visualisatie, 100 toepassingen

Livecharts zijn zo gebouwd dat ze op verschillende plekken, en op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. De visualisaties zijn overal toepasbaar (powerpoint, website, intranet).

In het conjunctuurdashboard wordt ieder kwartaal de laatste sentiment-data in meer dan 200 branches getoond. Dit gaat geheel automatisch en alle visualisaties zijn direct up-to-date als er nieuwe data beschikbaar is. Met slechts 3 Livecharts worden jaarlijks meer dan 7000 unieke visualisaties gegenereerd.

Bekijk het dashboard

Complexe visualisaties zijn geen probleem.

Één visualisatie, voor honderden branches inzetbaar.

Informatie overzichtelijk gemaakt

Een van onze opdrachtgevers, S-Buddy.nl, begeleid mensen bij het leren solliciteren. De S-buddy's houden informatie bij over de kandidaten. Daar was een online-tool voor nodig. S-Buddy schakelde The Brighthouse in om een online clientvolgssysteem te bouwen. Een extra wens was om de kandidaten te ondersteunen bij het focussen op leren solliciteren. The Brighthouse bouwde een systeem waardoor de kandidaten wekelijks een mail krijgen met een aantal vragen. Een keer per maand krijgen de kandidaten een dynamisch overzicht waardoor ze inzicht krijgen in hun eigen ontwikkeling en ze een beeld krijgen hoe ze het doen in vergelijking met andere sollicitanten.

Bekijk de website

Contactinformatie